Elly Kommer

Voor de 9de van onze 12 “Wijzen” gingen we te rade bij onze Noorderburen. Ook in Nederland worden regelmatig actie’s gevoerd ivm het vroegtijdig opsporen van darmkanker. De onafhankelijke “Maag Lever Darm Stichting” heeft reeds heelwat nuttig werk geleverd. Maar ook in Nederland zijn er moeilijkheden

14_elly_kommer

Uitstel bevolkingsonderzoek: niet te verteren!

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) is een onafhankelijke stichting die maag-, darm- en leverziekten wil voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten wil verbeteren. De belangrijkste taak van de MLDS is het financieren van wetenschappelijk onderzoek en het geven van informatie en voorlichting. Als MLDS zijn we een bron van kennis voor iedereen die informatie wil op het gebied van de maag, de darm en de lever. Als medewerker voorlichting ben ik medeverantwoordelijk voor de medische inhoud van de informatie en het voorlichtingsmateriaal.

Darmkanker, de vroege opsporing van darmkanker en preventie is een belangrijk speerpunt binnen het programma van de MLDS. We hebben dit vorm gegeven met de website www.darmkanker.info. Deze website biedt informatie voor patiënten, naasten en eigenlijk iedereen die informatie zoekt over darmkanker. Daarnaast biedt de website ook de mogelijkheid voor lotgenotencontact. Patiënten en naasten kunnen op het forum hun verhaal en ervaringen delen met andere forumbezoekers. Het is een veilige ruimte waar men verdriet, zorgen maar ook blijdschap kan delen.

Naast informatie en lotgenotencontact vinden we de invoering van een bevolkingsonderzoek naar darmkanker belangrijk. Bevolkingsonderzoek naar darmkanker levert aanzienlijke gezondheidswinst op. Jaarlijks worden in Nederland bijna 12.000 mensen getroffen door darmkanker en overlijden er ongeveer 4.500 mensen aan de gevolgen van deze ziekte. Bij een opkomst van 60 procent van alle opgeroepen personen kunnen alleen al in Nederland door de screening jaarlijks 1.400 sterfgevallen door darmkanker worden voorkomen. In 2009 heeft de Gezondheidsraad de minister geadviseerd om iedere man en vrouw in de leeftijdscategorie 55-75 jaar een tweejaarlijkse screening op darmkanker aan te bieden. De minister heeft na dit advies laten weten dat hij het besluit om een eventuele screening in te voeren heeft uitgesteld tot het voorjaar van 2011. Het komend jaar wil de minister gebruiken om een aantal knelpunten in kaart te brengen.
Natuurlijk is het belangrijk om eerst alle voorwaarden in kaart te brengen. Maar verder uitstel van de invoering van dit belangrijke bevolkingsonderzoek heeft een grote impact. Invoering van het bevolkingsonderzoek kan namelijk alleen in Nederland al 1.400 mensenlevens per jaar redden en problemen voor een grote groep mensen voorkomen.

Uitstel van de besluitvorming is voor de Maag Lever Darm Stichting daarom niet te verteren.

Naast een bevolkingsonderzoek is en blijft voorlichting onontbeerlijk. De MLDS organiseert in Nederland samen met patiëntenorganisaties voorlichtingsactiviteiten rond darmkanker. We vragen aandacht voor darmkanker tijdens “Darmkankermaand maart” en dit jaar bezoekt een rondreizende tentoonstelling in de vorm van een opblaasbare darm de ziekenhuizen. We proberen op deze manier mensen alert te maken op de alarmsignalen en risicofactoren. Helaas hangt rond darmkanker nog altijd een taboesfeer. Uit publieksonderzoek van de MLDS in Nederland, blijkt dat ruim 18% van de ondervraagden (n=1500) moeite heeft met praten over darmklachten, zelfs met de huisarts. Bij verandering in ontlasting gaat 28% niet naar de huisarts terwijl dit een alarmsignaal kan zijn voor darmkanker. De MLDS wil dat mensen de alarmsignalen kennen en er met hun arts over spreken. Darmkanker is vaak goed te behandelen, mits het in een vroeg stadium wordt vastgesteld.

Logo_mlds

Elly Kommer

Medewerker Voorlichting
Maag Lever Darm Stichting
www.darmkanker.info 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.