De 10de van onze “12 Wijzen” is Voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Gastroenterologie, m.a.w. de vereniging die de maag- en darmspecialisten uit Vlaanderen groepeert. Ook hij is zich al langer bewust van de noodzaak om meer werk te maken van de bewustmaking van darmkanker. Hij laat hier even in zijn kaarten kijken.
Een prettige specialiteit
Gastroenterologie is een prettige specialiteit. Je krijgt er te maken met een hele waaier aandoeningen in alle spijsverteringsorganen, van de slokdarm tot de aars. Komt daar bij dat onze job niet beperkt blijft tot ‘denkwerk’ alleen. Allerlei endoscopische onderzoeken en ingrepen zorgen voor een ongewoon boeiende variatie van activiteit in de omgang met en de genezingsprocessen van de patiënt.
Veel van onze aandacht gaat de laatste jaren naar behandeling en (misschien nog meer) naar de preventie van dikke darmkanker. Studies en simulaties hebben aangetoond dat deze vorm van kanker, met zijn relatief trage evolutie van poliepje tot een echt gezwel, een prototype is van een aandoening die door ‘screening’ kan worden teruggedrongen, a fortiori zelfs ‘uitgeroeid’.
Als voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Maagdarmlever-artsen (of gastroenterologen)(kort: VVGE) heb ik al geruime tijd de werking rond darmkanker pogen te intensifiëren. Zo ijveren we er al een aantal jaren voor dat artsen uit onze beroepsgroep zélf chemotherapie moeten kunnen voorschrijven en toedienen aan patiënten die na hun darmoperatie chemo moeten krijgen (zgn ‘adjuverende therapie’ of aan patiënten met uitzaaiingen van darmkanker. De minister heeft eindelijk beslist ons hierin te volgen.
Verder willen we er zeker van zijn dat we met onze colonoscopie (endoscopisch darmonderzoek) een zeer kwaliteitsvol onderzoek afleveren, dat volgens internationaal erkende standaarden wordt uitgevoerd. De VVGE heeft daarom geïnvesteerd in een eigen kwaliteits-opvolgingssysteem, waarbij endoscopisten drie maand lang de kwaliteit van hun onderzoeken kunnen testen en hierover feedback krijgen. Info is te vinden op www.vvge.be
Ten slotte is onze vereniging recent begonnen met en initiatief rond darmkanker-sensibilisering bij het brede publiek. Dit initiatief, dat voor het publiek gesitueerd wordt in het voorjaar van 2011, moet naadloos aansluiten bij de grote bevolkingsscreening die de Vlaamse overheid later in 2011 wil opzetten. We willen vijftig-plussers (en bij uitstek ook jongere personen die een verhoogd familiaal, genetisch risico dragen) er van bewust maken dat darmkanker een aandoening is die in vele gevallen met eenvoudige middelen vroegtijdig kan worden opgespoord of zelfs voorkomen. Dergelijke campagnes lopen al in vele landen in de hele wereld en brengen een bewustmaking op gang die de darmkanker-sterfte ongetwijfeld langzaam maar zeker doet teruglopen.
Het wordt een grote uitdaging voor onze beroepsgroep om voldoende endoscopisten klaar te stomen voor de ruime screening die er aan komt. Maar: waar een wil is, is een weg ! (hoorde ik dit niet uit de mond van een BV: ‘Nil arduum volentibus’ ?)
Geert D’Haens