De strijd om de kijkcijfers….

Kruitfabriek-en-slimste-mens-scoren-goed-id3433671-1000x800-n

Na het begin van het nieuwe schooljaar was het de afgelopen week uitkijken naar de “slag om de kijkcijfers”. Je kon -of je nu wilde of niet- er niet naast kijken. De komst van een nieuwe zender zou het medialandschap op zijn grondvesten doen daveren. Aardverschuivingen van ongeziene aard hingen in de lucht, kijkers werden plots “swinging” kijkers, en al wat naam en faam had werd al dan niet met een verborgen politieke agenda ingeschakeld om zo goed mogelijk te scoren. En ziet de wereld er nu heel anders uit na een week ? Zijn er slachtoffers gevallen in de Vlaamse huiskamers ? Ik denk van niet, wat ik wel weet is dat er de afgelopen zes dagen 30 vlamingen gestorven zijn aan darmkanker. Iets over gezien? Iets over geschreven ? Iets over gelezen ?

Laat ons eens terugkomen op die kijkcijfers. Stel dat een programma 1.000.000 kijkers had -en die programma’s  waren er- dan zaten er 50.000 mensen naar te kijken die ooit in hun leven geconfronteerd zullen worden met darmkanker. Een gans voetbalstadion vol… Alle kranten hebben uitgebreide aandacht gegeven aan deze (toch wel ietsje overdreven) mediastorm. Stel dat een bepaalde krant 300.000 lezers zou hebben, dan zijn daar 15.000 mensen bij die ooit darmkanker zullen krijgen… Cijfers om bang van te zijn ? Neen, wel cijfers om even stil bij te staan… Je hebt geen rekenmachine nodig om tot deze aantallen te komen.. Als de kans om darmkanker te krijgen 1 op 20 is heb je geen ingewikkelde formules nodig.

Afgelopen dinsdag had ik de gelegenheid om in het Europees Parlement in Brussel een voordracht te geven op een symposium dat georganiseerd was door de UEG, de overkoepelende organisatie van alle Europese maagdarm-specialisten. Bedoeling was om een bilan op te maken twee jaar na de Europese verklaring over de strijd tegen darmkanker. Men kwam tot de vaststelling dat er nog héél veel werk aan de winkel is… Op dit ogenblik zijn er immers nog maar 8 van de 27 lidstaten waar screening voor darmkanker officieel op het programma staat… Nog geen derde… In Vlaanderen zal in 2014 gestart worden, nog even wachten dus. Onze Noorderburen beginnen er volgend jaar aan. Maar wachten met informatie en voorlichting kan geen optie zijn… Toch tenminste de onze niet…

En stel… stel dat een van de TV-zenders in de strijd om kijkcijfers ook aandacht zou willen besteden aan de strijd tegen darmkanker… het zou ongetwijfeld enkele kijkers langer en gezonder doen leven, want “meer informatie = minder darmkanker”… Welk programma neemt die uitdaging aan ?

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.