Na afloop van onze campagne (15 maart-15 april) werd via onze website een enquête gehouden. Er waren niet minder dan 450 personen die even de tijd namen om een antwoord te geven op de 25 vragen die voorgelegd werden. Alvast dank aan al die mensen.
Met de enquête wilden we een idee vormen wat het effect was van onze campagne en wat de kennis van darmkanker is bij de bezoekers van de website.
Het is hier niet de bedoeling om de enquête helemaal in detail toe te lichten, we zullen de Power Point presentatie die we op 14 september op het Kabinet van Volksgezondheid van de Vlaamse Gemeenschap gaven binnenkort wel integraal op onze website weergeven.
Eerst enkele algemene gegevens over diegenen die de enquête ingevuld hebben.
Het betrof 64 % vrouwen en 36 % mannen. Moeilijk om hieruit conclusies te trekken… Meer vrouwen op Facebook? Meer vrouwen die tijd nemen om een enquête in te vullen, of…meer vrouwen bekommerd om gezondheid in het algemeen en darmkanker in het bijzonder ? De waarheid zal zoals steeds wel ergens in het midden liggen…
De leeftijdsgroep 50-71 jaar werd vertegenwoordigd door bijna twee derden (61 % ) van de mensen die de enquête invulden, toch onze belangrijkste doelgroep.
De provincie Antwerpen leverde bijna de helft van de mensen (48 %), Brabant en Limburg samen 19 %. Geen grote verrassing als je rekening houdt met de aandacht die we van bepaalde media kregen.
Er waren 8 % mensen die zelf reeds darmkanker gehad hadden, hetgeen eigenlijk ook in de lijn der verwachtingen ligt. In het algemeen wordt steeds gesteld dat 1 op 18 of 1 op 20 mensen boven de 50 jaar geconfronteerd zullen worden met darmkanker.
Vervolgens werden enkele vragen gesteld over de ervaring en kennis van darmkanker.
Als gepeild werd naar het “in contact gekomen zijn met darmkanker in familie of vriendenkring”, bleek dit voor bijna de helft (45%) van de mensen het geval te zijn. Slechts een kwart bleek er reeds met de huisarts of de specialist over gesproken te hebben. In familiekring had bijna iedereen er al ooit over gesproken. Het blijft kennelijk toch nog een onderwerp waar men niet zo gemakkelijk mee naar buiten komt…
Er was ook bijna een kwart (23 %) die nog nooit met iemand over darmkanker had gesproken. Niet in familie, niet met vrienden, niet met de huisarts of niet met de specialist…
Wanneer gevraagd werd naar de oorzaken van darmkanker viel het op dat er eigenlijk twee “clusters” waren. Enerzijds werden erfelijke factoren (80%), voeding (74 %) en levenswijze (76%) door een grote meerderheid vermeld, anderzijds scoorden infecties (47 %), milieu (46 %) en psychische factoren (45 %) bijna 50 %. Hier lijkt er toch nog werk aan de winkel….
In het volgende deel zullen we het meer specifiek hebben over de vragen rond de coloscopie, onze Stopdarmkanker-campagne zelf en de testen die men kan gebruiken om darmkanker vroegtijdig op te sporen. Zeker de moeite waard. Wordt dus vervolgd…