We waren even Berliners !

Schermafbeelding_2012-04-24_om_19

Dit weekend waren we te gast in Berlijn, waar zondagavond de 10de uitreiking van de Felix Burda Awards plaats vond. Het prestigieuze hotel Adlon vlakbij de Brandenburger poort had de rode loper uitgerold en was het decor van een avond vol glamour.

Dr. Christa Maar (foto) was gastvrouw voor 300 genodigden uit de medische wereld, politiek, media en showwereld. Haar eigen “Felix Burda”-stichting -in 2001 opgericht na het overlijden van haar 33-jarige zoon Felix t.g.v. darmkanker- heeft buitengewoon goed werk geleverd het afgelopen decennium. Als je ziet wat zij de afgelopen jaren allemaal georganiseerd en bereikt hebben kan je alleen maar “klasse” zeggen (en dan het liefst met Duits accent).

De genomineerden in de verschillende categorieën hadden zich allemaal op één of andere manier extra ingezet om darmkanker meer bespreekbaar te maken en initiatieven genomen om de Duitse bevolking dichterbij dit onderwerp te brengen. Journalisten die mooie taboe-brekende artikels geschreven hebben, artsen die samen met politici locale initiatieven hadden genomen, bedrijven die extra inspanningen hadden gedaan voor hun werknemers (prachtig wat bv. staalreus Thyssen deed), “stars” uit de show-business die zich voor de “darmkanker-kar” spanden, etc… Het leek even of we op een andere planeet waren… lichtjaren verwijderd van Vlaanderen.

In ons land bleven de afgelopen weken meerdere grote organisaties oorverdovend stil en bepaalde media vonden 150 Vlamingen die iedere maand aan darmkanker sterven (en die te vermijden waren…) nog steeds niet genoeg om tijdens de Internationale Darmkankermaand even aandacht aan te schenken… Begrijpe wie begrijpe kan… Ik liep op de Kurfürstendamm even een apotheek binnen en het was “einfach” om voor minder dan 5 Euro een iFOB-zelftest te kopen… En ik was echt niet achter de Muur, die is  ondertussen al meer dan 20 jaar geleden afgebroken. Dat toevallig vandaag de Britten een persbericht verspreid hebben waarbij in de U.K. gewezen wordt op de nauwere samenwerking met de apothekers bij de voorlichting rond darmkanker zal wel weer toeval zijn.

We hebben opnieuw enkele goede contacten gelegd en zullen de volgende maanden de ingeslagen weg verder zetten… Stop Darmkanker heeft maar één ding voor ogen : minder darmkanker…  door meer informatie en voorlichting !

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.