– Tweede campagne : ditmaal geen “Fata Morgana”-actie maar enkele meer gerichte acties, week per week. Alle ogen waren gericht op de gevolgen van deaardbeving in Japan en het begin van de Lente-revolutie in Egypte, maar “huiszender” ATV nodigde ons toch opnieuw uit in haar studio. een goed gesprek met Zoë Van Gastel in Dag-TV.
– 31 vragen & 31 antwoorden Tijdens de maand Maart konden bezoekers van onze website vragen stellen in verband met darmkanker. 31 dagen na elkaar werd iedere dag een vraag op onze website beantwoord door Dr. Luc Colemont. Dus RAQ’s (real asked questions) en geen FAQ’s (frequently asked questions), een klein verschil maar zeker niet onbelangrijk. Ze zijn nog altijd te lezen op onze website.
– Lift-clip met Marc Van Eeghem & Warre Borgmans Beide Vlaamse top-acteurs doken samen met Michaël in zijn studio voor de opname van een 30 seconden-TV clip. Als je 19 seconden op 20 hebt om geen darmkanker te krijgen is dat goed goed nieuws. Dat is een duidelijke boodschap ! De media pikten dit bericht ook op en ATV bracht het ook opnieuw onder de aandacht.
– Actie Wommelgem “blauwe lint” Samen met de Gezondheidsraad van Wommelgem werd onder impuls van schepen Ann Baele op 26 maart een levensgroot “blauw lint” gemaakt. Het gure en koude weer maakte de samenhorigheid nog groter. Nog geen actie voor het “Guinness Book of Records”, maar wie weet…Ook ATV besteedde aandacht aan deze actie
– Fotowedstrijd “De wereld kleurt blauw” Na de Maart campagne werd vanaf 15 april tot 15 juni een online fotowedstrijd georganiseerd met de kleur blauw als hoofdthema. Er werden meer dan 400 foto’s ingestuurd. Uiteindelijk werd een selectie weerhouden van een 40-tal foto’s. Door onze vakbekwame jury werden uiteindelijk twee foto’s weerhouden. Eén van de winnaars was zelfs afkomstig uit Groningen ! Beide winnaars kregen een compact fototoestel cadeau.
– EACA competitie Nadat we in 2010 uitgenodigd werden door de Europese Associatie van Reclame Agentschappen, werd door hen een internationale “Ad Venture” scholenwedstrijd georganiseerd met als opdracht : “Maak een bewustzijnscampagne over darmkanker”. We waren erg blij dat ze ons thema geaccepteerd hadden. Bijna 80 scholen uit heel Europa namen enthousiast deel aan deze wedstrijd. Na twee selectieronden werden uiteindelijk drie finalisten weerhouden. Een school uit Parijs, een school uit Wenen en een school uit ons eigen Mechelen. Dr. Luc Colemont zat in Antwerpen mee in de 7-koppige jury en wist ons te vertellen dat het erg nipt was. Uiteindelijk waren het de meisjes uit Wenen die met hun Mr. Excuse campagne tot winnaar uitgeroepen werden. Origineel en breed toepasbaar. .maar jammer genoeg ligt Mr. Excuse nog in de schuif bij Europacolon. Dergelijke campagne kost natuurlijk behoorlijk wat geld….
– Ontmoeting Georges Leekens Michaël en Robin werden door onze toenmalige bondscoach ontvangen op het hoofdkwartier van de Belgische voetbalbond in Brussel. Georges Leekens poseerde graag met ons Stop Darmkanker-truitje en is grote voorstander van ons initiatief. Ook dat verscheen in de pers.
– Ontmoeting Herman Van Rompaey Tijdens een ontbijtmeeting in Melsbroek kreeg Dr.Luc Colemont de mogelijkheid om de Stop Darmkanker-kubus (cfr. infra) te overhandigen aan de President van Europa Herman Van Rompaey. De kubus was gevuld met ons eerste boekje, een persoonlijk schrijven, een Stop Darmkanker-truitje en Antwerpse chocolade. Het is nog iets te voorbarig voor een haiku, maar wie weet…
– Kubus Samen met Eva Vissers, een studente van de Antwerpse Karel de Grote-hogeschool werd een mooie kubus gemaakt die verschillende eenvoudige boodschappen over darmkanker toont. Michiel Willaeys, een andere Antwerpse jongere maakte er een mooie 3D-animatie van en Michaël voorzag het van een leuk muziekje.
– Gebarentaal clip Een taboe in stilte doorbreken, geen eenvoudige opdracht. Hiermee zorgde Stop Darmkanker toch voor een heuse wereldprimeur ! Dankzij de hulp van gebarentaal-tolk Carolien Doggen werd een video-clip opgenomen waarmee 4 pagina’s tekst met informatie en voorlichting over darmkanker werden omgezet ininternationale gebarentaal. Een bijzonder project waar o.i. nog onvoldoende aandacht is aan besteed.
– Quiz Met de morele steun van niemand minder dan Erik Van Looy kan je op onze website een quiz met 20 vragen beantwoorden om je kennis over darmkanker (en Stop Darmkanker) te testen. Wij hebben zicht op de resultaten en we kunnen je alleszins vertellen dat de gemiddelde Vlaming nog veel te leren heeft over darmkanker. En je hoeft echt niet de slimste mens ter wereld te zijn om deel te nemen…
– Samenwerking met Pixels tegen Darmkanker Vanaf dit jaar werd er ook nauw samengewerkt met de Nederlandse stichting “Pixels tegen Darmkanker”. Marthen Bakker begon eind 2009 met zijn Stichting nadat hij zijn vader verloren had aan een langdurige strijd tegen darmkanker. Met een gezamenlijke portaalsite konden we onze samenwerking niet beter illustreren. Links sla je af naar Nederland, rechts kom je bij ons terecht. Er werd regelmatig in Rotterdam, Utrecht of Antwerpen overlegd en laten gingen we ook meer gebruik maken van Skype, iets gemakkelijker… We hebben allebei hetzelfde doel voor ogen… van darmkanker een zeldzame ziekte maken.
– Boekje “Samen sterk tegen darmkanker” Na het eerste boekje hadden we eigenlijk nooit gedacht dat er een tweede zou komen, maar zeg “nooit nooit”. Met de 31 vragen en antwoorden hadden we natuurlijk een uitstekende vertrekbasis. In plaats van “12 Wijzen” slaagden we erin om 13 patiënten (“survivors” zouden ze in het Engels zeggen) hun verhaal te laten schrijven. Echte verhalen, sterk en ontroerend, een absolute meerwaarde aan ons “Samen sterk tegen darmkanker” -boekje (project. Opnieuw werden partners (=lees geld) gezocht en gevonden en opnieuw was de Boekenbeurs de afspraak. Weer net op tijd klaar en ditmaal werden 20.000 exemplaren gedrukt. Begin Maart van dit jaar kregen alle huisartsen in Vlaanderen opnieuw een gratis exemplaar in hun bus. Dat het boekje inmiddels officieel deel uit maakt van de informatiebibliotheek van het Nederlands Kanker Instituut en het Antoni Van Leeuwenhoek-ziekenhuis is mooi meegenomen. Dat hebben we dan weer te danken aan de goede contacten van Marthen Bakker in Nederland. Het voorwoord van de bekende Nederlandse journaliste en TV-presentatrice Catherine Keyl geeft er nog een extra Hollands tintje aan. Ook ons tweede boekje vind je op onze website.
– Voordrachten maken integraal deel uit van de acties van Stop Darmkanker. Dr. Luc Colemont sprak op verschillende plaatsen, zowel voor het brede publiek (Wommelgem, Tervuren), als voor de verpleging (Hasselt), en vooral voor huisartsen (Hasselt, Nieuwpoort, Lokeren, Gent, Zwijnaarde, Ekeren, Melsele, Diest, etc…)
– Gala-avond Schiphol De Stichting “Pixels tegen Darmkanker” organiseerde einde maart in de gebouwen van Schiphol hun eerste Benefiet-galavond. Een prachtige avond, met een onverhoopt succes. Met meer dan 200 gasten en een mooie veiling werd 60.000 Euro opgehaald, een prachtig bedrag dat deels voor onderzoek en deels voor verdere initiatieven zal worden aangewend. Een hele mooie reportage, onze dokter lijkt ook erg tevreden. Echt de moeite om even te bekijken.
– Barcelona De internationale organisatie Europacolon organiseerde in Barcelona haar eerste “Patient Conference”. Prima organisatie en overtuigende en aangrijpende voordrachten. Opvallend was de aanwezigheid van verschillende sprekers uit de gewezen Oostblok-landen. Indrukwekkend wat zij in hun landen allemaal al gerealiseerd hebben. Onze dokter mocht de namiddagsessie voorzitten en leiden en kon meerdere interessante contacten leggen, altijd nuttig met het oog op de toekomst.