Wat mij betreft zijn dit historische cijfers. Ze zijn afkomstig van de eerste resultaten van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker in Nederland. Na 6 maanden werden maar liefst 763 darmkankers (vroegtijdig) ontdekt dankzij het gebruik van de iFOB-test. Op een bepaalde website werd het woord “schokkend” gebruikt. Voor mij eigenlijk helemaal niet schokkend, integendeel… Je wist dat je dergelijk resultaat zou kunnen bereiken met een algemeen bevolkingsonderzoek. De cijfers passen perfect binnen het kader van datgene wat te verwachten was. Ditmaal geen statistiek of prognoses, maar echte cijfers. Niets schokkend dus… Natuurlijk is het aantal toch wel behoorlijk indrukwekkend, maar darmkanker is dan ook geen zeldzame aandoening.
Dat 68% van de Nederlanders het eerste half jaar al heeft deelgenomen vind ik wel schitterend, dat zal zelfs de meest optimistische Noorderbuur niet hebben durven dromen. Dit is werkelijk uitstekend. Hier kan je alleen maar “chapeau” tegen zeggen, of moet ik “hoed” zeggen…
Bij 12% van die 130.000 mensen werd een afwijkende iFOB-test gevonden. “Occult bloed” in de stoelgang zoals we dat noemen. Dat is ook behoorlijk veel, maar wellicht houdt het verband met de oudere groep die het eerst aan de beurt kwam. Van de 11.430 Nederlanders die een darmonderzoek lieten doen, bleken er 763 (7%) darmkanker te hebben. Bij 34 % (3.832) werden poliepen gevonden en verwijderd. Die poliepen krijgen dus al niet de kans om uit te groeien tot darmkanker. Puik werk geleverd door onze collega’s!
Wij hebben in onze eigen dienst in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen ook onze cijfers geanalyseerd van de eerste 6 maanden van het jaar. Twee studenten geneeskunde hebben al onze “iFOB-positieve darmonderzoeken” van het bevolkingsonderzoek onder de loep genomen. Sophie Van Steenbergen en Camille Verellen verdienen hiervoor een dikke pluim. We hebben interessante resultaten, een mooie steekproef van het Vlaams bevolkingsonderzoek. Deze week zullen we de resultaten overmaken aan Minister Vandeurzen. Hij krijgt de primeur. Wij zijn overigens erg benieuwd naar de meest recente resultaten van het Vlaams bevolkingsonderzoek die begin november door hem zullen worden bekend gemaakt. Doen we even goed of beter dan “Holland” ?! Nog even geduld…
By the way, de allerlaatste correcties van mijn boek “Stop Darmkanker : kennis delen kan levens redden” zijn klaar. Nu besef ik dat corrigeren even moeilijk is als schrijven… Je mag immers helemaal geen foutjes meer maken 🙂
Mijn boek wordt op maandagavond 8 december a.s. in het MAS in Antwerpen officieel voorgesteld. Het is een “mooi” boek geworden, dat was de uitdaging! Met bijzondere dank aan de graficus van LannooCampus!