Wie zoekt, die vindt!

Op 19 november 2008 werd in Antwerpen in het Provinciehuis het pilootproject van de Vlaamse overheid voor de opsporing van darmkanker voorgesteld. Dat gebouw is inmiddels met de grond gelijk gemaakt, maar die dag werd de basis gelegd van het huidige bevolkingsonderzoek naar darmkanker.

Exact 6 jaar later, dag op dag, werden in Brussel op het kabinet van Minister Jo Vandeurzen de resultaten bekend gemaakt van het Vlaams bevolkingsonderzoek dat in oktober 2013 opgestart werd. En het mag gezegd worden, Vlaanderen heeft zijn start niet gemist. Een kwart miljoen Vlamingen tussen de 66 en 74 jaar kreeg in 2013 een uitnodiging om zijn/haar stoelgang te laten onderzoeken.

Het leverde 117.579 stoelgangstalen op, hetgeen betekent dat 48,7 % gebruik maakte van de iFOB of mascara-test. Bij 11.886 (10,1%) personen werd een abnormale hoeveelheid occult bloed (bloed dat je met het blote oog niet kan zien) gevonden. Hoeveel mensen precies een darmonderzoek lieten uitvoeren is me niet bekend, wat ik wel weet is dat bij de helft van die mensen poliepen werden gevonden en verwijderd. In een rondvraag bij 5 andere ziekenhuizen kwam men op een totaal van 91 darmkankers bij 1188 afwijkende testen (onze dienst inbegrepen).

Nog belangrijker, bij ongeveer 1 op 10 zullen de artsen darmkanker gevonden hebben. Dat zijn de percentages die we kennen uit vergelijkbare onderzoeken uit het buitenland. Snel gerekend, dus een 1000-tal darmkankers! De grote meerderheid zal met een operatie geholpen zijn, een minderheid zal wellicht nog een aanvullende behandeling (chemotherapie) nodig gehad hebben. Mensen die geen klachten hadden, die zonder dat ze het wisten rondliepen met darmkanker…

Ik had de gelegenheid om de resultaten van onze eigen dienst (GZA Sint-Vincentiusziekenhuis) voor te stellen. Tussen januari en juni 2014 werd bij 146 mensen met een afwijkende test een darmonderzoek verricht. Bij 93 mensen werden poliepen gevonden en verwijderd. Bij 14 personen werd darmkanker vastgesteld.  Die hebben inmiddels allemaal hun behandeling (heelkundige ingreep) gehad. Sommigen hadden nog aanvullende chemotherapie nodig.

Het bevolkingsonderzoek werkt, het heeft op enkele maanden tijd al heel wat ellende voorkomen. Hopelijk kan de goede start de volgende jaren een nog beter vervolg hebben. Op naar die 60% deelname!

Tot blogs…

Luc Colemont

 

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.