“It’s all about emotion”

Vandaag werden naar jaarlijkse gewoonte door Minister Jo Vandeurzen de resultaten bekendgemaakt van de bevolkingsonderzoeken borst- baarmoederhals- en darmkanker in Vlaanderen. Het was voor ons opnieuw met spanning uitkijken naar de resultaten voor darmkanker.

Laat ons beginnen met het goede nieuws. Het bevolkingsonderzoek wordt (eindelijk) uitgebreid naar 50-jarigen. Weliswaar in twee stappen. In 2019 worden de 51 en 52-jarigen uitgenodigd, in 2020 is het de beurt aan de 50-jarigen. Dan kan elke Vlaming zich ook Europeaan voelen, want dan bereiken we wat de Europese richtlijnen reeds vanaf 2003 voorstellen. Het zal na 10 jaar actievoeren met Stop Darmkanker voor ons toch een historisch moment(je) zijn.

Ik moet eerlijk zijn, ik was toch ook wat ontgoocheld. Voor de eerste keer sedert de start in oktober 2013, exact 5 jaar geleden, is er een daling van het deelnamepercentage. We hadden stiekem gehoopt dat er opnieuw een stap in de richting van de 60% was gemaakt. Maar dat bleek dus niet het geval te zijn. In 2017 gingen 51,7 % van de Vlamingen in op de gratis uitnodiging om hun stoelgang te laten onderzoeken. In 2016 bedroeg het percentage 54,5%.

De huidige cijfers betekenen eigenlijk een (relatieve) daling van 5,18 %. De vraag is natuurlijk of dit significant is of niet. Net zoals in de politiek zullen en moeten er grondige analyses van deze cijfers gemaakt worden. Laat we ons niet blindstaren op de ‘dekkingsgraad’ die wèl is toegenomen (van 65.5 % in 2016 naar 68,3 % in 2017). Als je die cijfers immers correct interpreteert betekent dit dat 31,7 % van de Vlamingen nog steeds “niet in orde” is met zijn ‘darmkankerkeuring’. Dat is dus bijna 1 op 3 Vlamingen!

In het uitgebreider BVO-rapport wordt gesteld dat Om een gelijkaardige responsgraad te hebben als in 2016, waren er circa 20.000 meer deelnames vereist in de groep uitgenodigd in 2017” . Snel gerekend betekent dit dat er 1000 extra afwijkende stoelgangstesten waren geweest en dat men 100 (!!) darmkankers -de grote meerderheid in een vroegtijdig stadium- had kunnen vinden. Van een gemiste kans gesproken!

By the way, hoe zou het komen dat onze Noorderburen, die recent ook hun “monitor” bekend gemaakt hebben, een deelnamepercentage van 71 % (!) kunnen voorleggen. Dat moeten we misschien eens in Neerpelt vragen want die zaten in 2016 ook al aan 71%. “Poep in een zakkie, da’s een makkie, klaar is kees, het is nog gratis ook…”. De uitleg zal wel iets complexer zijn.

Het is voor mij wel overduidelijk dat méér informatie tot minder darmkanker zal leiden. De getuigenis van gewezen Gentse politiecommissaris Steven De Smet in het VRT-nieuws vanavond illustreerde mooi hoe sociale media en vroegtijdig opsporen van darmkanker tot resultaten kunnen leiden. De informatie naar de burger moet nog verbeterd worden. Ook dat werd vanmorgen beklemtoond tijdens de persconferentie.

Wij steken alvast onze hand uit naar de Vlaamse overheid. Zij moeten toch ook beseffen dat éénmaal per jaar actie voeren tijdens de maand Maart onvoldoende is. Darmkanker slaat elke dag toe, darmkanker moet elke dag bestreden worden. Dat proberen we met onze vzw ook iedere dag te doen. Is er niet dat Afrikaans spreekwoord : “Alleen loop je sneller, samen raak je verder”?

Lieve mensen, we hebben het over mensenlevens die kunnen gered worden, mensenleed dat vermeden kan worden en kosten die kunnen bespaard worden. Win-win-win…wie kan daar nu tegen zijn?

Onze vzw Stop Darmkanker gaat ongetwijfeld nog een tandje bijsteken, dat waren we trouwens van plan. Los van de resultaten die vandaag werden bekendgemaakt, duwen we met ons #kleinploegske het gaspedaal nog wat verder in. De volgende maanden staan meerdere acties en campagnes op het programma. We wachten niet tot het Maart is.

Ik weet dat je dagen, maanden en jaren kan discussiëren over de manier van campagne voeren. Laat me eindigen met een korte quote van Justin Wilkes die dit onderwerp als marketeer en eigenaar van een communicatiebureau in London ook nauw aan het hart ligt: “It’s all about emotion”

Tot blogs!

#doedetest

Luc Colemont

 

 

 

 

 

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.