Het EK is voorbij, de Italianen hebben gedaan wat ons niet gelukt is. “It’s coming to Rome”. Buiten de Engelsen, zullen er weinig mensen zijn die het de Azzurri niet gunnen. Een verdiende winnaar over heel het tornooi bekeken.
Waar wellicht niemand heeft bij stilgestaan is het feit dat tijdens het E.K. 12.750 families in Europa een dierbare verloren aan darmkanker. Je leest het goed, het is geen telfout. Twaalfduizendzevenhonderdvijftig Europeanen stierven op 30 dagen tijd aan de gevolgen van darmkanker.
Ik ben er zeker van dat hierover in geen enkel dagblad in heel Europa ook maar één woord geschreven is. Eigenlijk niet te verwonderen als je de definitie van nieuws kent: “Nieuws is wat vandaag gebeurt, niet wat elke dag gebeurt”. Als je een stuk grond koopt op Mars voor de 50ste verjaardag van Elon Musk heb je meer kans dat het ergens opgepikt wordt. Het “stunt”-werk slaat op redacties altijd meer aan dan de naakte, dagdagelijkse cijfers van een sluipmoordenaar. Tenzij je natuurlijk Corona heet, dan blijven alle schijnwerpers terecht of onterecht op je gericht staan.
Het wordt nog een stukje dramatischer als je weet, en daar zijn alle experten het over eens, dat minstens de helft van die 12.750 dodelijke slachtoffers te vermijden was. Door méér informatie en door meer voorlichting! Dat zijn de eerste stappen in de strijd voor een wereld zonder darmkanker. Het zijn in mijn ogen vooral de media die bepalen hoelang we die cijfers moeten blijven registreren. Zij hebben de kracht om die curve naar beneden te krijgen. Wat voor de ene ziekte kan, moet ook voor de andere mogelijk zijn. Niet door angst te zaaien, maar wel door eenvoudige informatie te verstrekken. Het is echt geen ‘rocket science’!
Ik nodig iedere journalist, iedere hoofdredacteur uit om minstens éénmaal per jaar enkele minuten of enkele regels te wijden aan een ziekte waarvan de WHO zegt dat het ‘de ideale ziekte is om vroegtijdig op te sporen’. Laten we daar echt werk van maken. Al was het maar uit respect voor de 12.750 Europeanen die de spannende EK-finale niet meer konden beleven.
De afgelopen dagen ging het vaak over de allerlaatste trofee die de Engelsen op een groot tornooi behaalden. Ik weet het nog heel goed. Wembley 1966. De kapitein die met de wereldbeker op handen gedragen werd was de legendarische Bobby Moore. De oudere generatie ziet het beeld ongetwijfeld nog voor hun ogen. Maar weten zij dat Bobby Moore op 51-jarige leeftijd gestorven is?! Jammer genoeg wel… Bobby Moore stierf aan darmkanker, toen er van preventie nog geen sprake was.
Hopelijk kan ‘capitano’ Giorgio Chiellini nog heel lang genieten van zijn EK-trofee. Iemand zal hem toch ooit op tijd moeten vertellen: “Fai Il test!” Italiaans is echt niet zo moeilijk.
Onze vzw Stop Darmkanker voert elke dag actie! Zolang er iedere dag 10 Belgen sterven aan darmkanker hebben wij nog veel werk. Opgeven staat niet in ons woordenboek. Maar daarvoor hebben we natuurlijk ook jullie steun nodig! Koken kost geld, en als je voor veel mensen wilt koken, heb je ook wat meer middelen nodig! Hier kan je ons op diverse manieren steunen. En… we mogen fiscale attesten uitschrijven tot eind 2026! Alvast dank!
Tot blogs,
Dr. Luc Colemont