Eén op 20 personen wordt ooit in zijn leven geconfronteerd met darmkanker. Darmkanker is wereldwijd, na longkanker de tweede meest frequente oorzaak van sterfte door kanker. Het treft zowel mannen als vrouwen.
In het begin vertoont darmkanker vaak geen duidelijke symptomen of klachten. Het is daarom van groot belang vroegtijdig afwijkingen vast te stellen vooraleer ze leiden tot ernstige problemen. Als poliepen (voorlopers van darmkanker) weggenomen worden krijgen ze geen kans om eventueel uit te groeien tot darmkanker. Ons motto is : “De beste behandeling is vroegtijdige opsporing.“
De fecale immunochemische stoelgangtest (iFOB of FIT) die gebruikt wordt voor het vroegtijdig opsporen (=screening) van darmkanker is speciaal ontworpen om laagdrempelig en gebruiksvriendelijk te zijn. Deze test laat toe om thuis op een discrete en propere manier een kleine hoeveelheid ontlasting te verzamelen voor verder onderzoek. Door dit comfortabel en weinig belastend te maken is het eenvoudig om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. De test spoort bloed op dat je met het blote oog niet kan zien (= occult bloed). Het is “poepsimpel”!
Het is belangrijk om te benadrukken dat een afwijkende uitslag van een stoelgangstest (iFOB) niet automatisch betekent dat iemand darmkanker heeft. Het geeft wel aan dat er (occult) bloed in de ontlasting aanwezig is. Bloed dat je met het blote oog niet kan zien. Dit kan afkomstig zijn van kleine of grotere poliepen, de voorlopers van darmkanker. Maar het kan ook van een onschuldig wondje of kloofje zijn. Bij een afwijkend resultaat moet zeker aanvullend een darmonderzoek (coloscopie) worden verricht om de exacte oorzaak te bepalen.
Indien er toch darmkanker ontdekt wordt is het gelukkig meestal in een vroegtijdig stadium. Dan is de prognose en de kans op genezing veel groter dan wanneer het in een verder stadium is. Hierdoor zijn er ook minder zwaardere en duurdere behandelingen nodig. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt is er méér dan 90% kans op genezing.
Hoe meer mensen deelnemen aan het bevolkingsonderzoek, hoe minder darmkankers er zullen voorkomen. Hierdoor wordt niet alleen heel veel leed voorkomen, maar zijn er ook minder complexe en erg dure behandelingen nodig. Op die manier kunnen er ook veel kosten worden bespaard.
Succesverhalen en getuigenissen van mensen die dankzij het
bevolkingsonderzoek darmkanker hebben overwonnen kunnen anderen inspireren en aanmoedigen om ook deel te nemen. Kennis delen kan op diverse vlakken erg nuttig zijn in onze gezamenlijke strijd tegen darmkanker.
Talrijke wetenschappelijke studies hebben de afgelopen jaren in diverse landen wereldwijd het nut en het belang van vroegtijdig opsporen (=screening) van darmkanker aangetoond.
In 2022 namen 48,3% van de Vlamingen deel aan het bevolkingsonderzoek darmkanker (iedereen tussen de 50 en 74 jaar krijgt om de 2 jaar gratis de test thuis toegestuurd). Onze grote boodschap aan de 51,7% niet-deelnemers is duidelijker dan ooit: Doe de test!
Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.
"*" indicates required fields