Een appel, een aspirientje of 4 glazen wijn ?

Deze week las ik in één van de kranten waar de Lonely Alien’s in verschenen dat een Poolse studie had aangetoond dat één appel per dag de kans op darmkanker zou verminderen. Dit zou te maken hebben met het gunstig effekt van de flavenoiden die in de schil aanwezig zijn. “An apple a day, keeps the doctor away” zou dat dan ook waar zijn voor darmkanker ? Was het maar waar… Als je de studie iets meer in detail bekijkt werden de voedingsgewoonten van 592 patienten met darmkanker vergeleken met 765 gezonde personen. Lijkt een grote groep, maar m.i. veel te klein om het verschil in darmkankers toe te schrijven aan één of andere factor. Maar het stond wel in de gazet….

Eén van de meest gestelde vragen wanneer ik mijn voordrachten over het vroegtijdig opsporen van darmkanker geef is ongetwijfeld de vraag over de rol van de voeding. Ik kan daar eigenlijk toch vrij kort en duidelijk een antwoord op geven. “Op dit ogenblik is er nog steeds geen enkele studie die klaar en duidelijk heeft aangetoond dat het eten van een bepaalde stof of het continu weglaten van een andere het risico op darmkanker significant doet afnemen”. Er is jarenlang discussie geweest over de rol van “rood vlees” of de rol van “vezels” bij het ontstaan van darmkanker. Maar je hebt geen enkele garantie dat je geen darmkanker zal krijgen als je één of ander welbepaald dieet volgt. Een darmkanker-sparend dieet bestaat jammer genoeg niet….ondanks de duizenden artikels die hierover verschenen zijn.

Een gezonde levensstijl en een evenwichtige voeding met voldoende groenten en fruit zijn natuurlijk de basis en de hoeksteen van een gezond lichaam. In datzelfde lichaam kan zich zonder dat je het beseft toch een kleine poliep in de dikkedarm ontwikkelen die enkele jaren later vervelende gevolgen kan hebben.

 

Ook over het dagelijks Aspirientje is ook al jaren veel te doen. Er wordt van gezegd dat het ook goed zou zijn tegen darmkanker. De resultaten zijn op dit ogenblik tegenstrijdig. Misschien zullen we binnen enkele jaren meer duidelijkheid hebben en zal al of niet blijken of dit inderdaad wel of niet voordelig kan zijn. De rol van de zgn. NSAID’s (ontstekingsremmers) zou wel eens erg interessant kunnen zijn.

 

Onlangs werd er ook een beschermend effect toegeschreven aan cholesterolverlagende middelen, maar ook dat is jammer genoeg niet bevestigd in grotere studies.

 

Het al of niet krijgen van darmkanker kan of mag je niet op het “eten” steken, we hebben daar op de dag van vandaag onvoldoende harde bewijzen over. Vorige week hoorde ik in een bekend Nederlands praatprogramma iemand verkondigen dat het drinken van 4 glazen wijn per dag beschermend zou zijn voor darmkanker…. Geloof je dat nu echt ? Als dat echt waar was zou ik geen campagne voor vroegtijdige opsporing van darmkanker steunen, maar wellicht ergens in een zonnig land een wijngaard beginnen. En mijn naamgenoot die in het Zuiden van Limburg uitstekende wijnen maakt heeft het zeker niet om die reden gedaan. Dat is iets waar ik 100 % zeker van !

 

Je hebt wellicht al begrepen dat er nog steeds geen “magic bullet” of wonderrecept tegen darmkanker bestaat. Een eenvoudig onderzoek van de stoelgang om de twee jaren is misschien op het eerste gezicht niet zo aantrekkelijk maar heeft in meerdere studies de afgelopen jaren bij herhaling wel aangetoond dat het effectief is.

 

Laat dit de boodschap van deze 30-daagse cyberwar tegen darmkanker blijven !

 

Anzeige_darmkrebs_01Evisco_burda_darmkrebsFood_and_cancer

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.