Darmkanker : de kogel is door de kerk (2x)

Zonet heeft Minister Vandeurzen bekend gemaakt wanneer het algemeen bevolkingsonderzoek voor darmkanker in Vlaanderen zal plaats vinden. Zoals we enige tijd terug voorspeld hadden zal het dus 2014 worden. “Nog twee jaar wachten ?” hoor ik al iemand zeggen. Inderdaad, maar dat is ook iets wat in de lijn van de verwachtingen lag. Na het geslaagde pilootproject in de Antwerpse regio had de werkgroep Bevolkingsonderzoek in de zomer vorig jaar het licht op groen gezet. Dat de Minister in deze moeilijke budgettaire tijden de knoop nu toch doorgehakt heeft is een moedige en toe te juichen beslissing. Op lange termijn zal het zeker een winstgevende onderneming zijn, niet alleen wat levens maar ook wat centen betreft. We gaan niet de discussie voeren over het kostenplaatje van het één of het ander, dat is voer voor economen en ethici “pur sang”. Dat het toch nog twee jaar duurt is best te begrijpen. Een bevolkingsonderzoek organiseren voor 1 miljoen Vlaamse 50-plussers is een hele onderneming en vergt zeer veel werk en voorbereiding. De kwaliteit moet gegarandeerd zijn en het moet vanaf dag 1 perfect functioneren. Tijdens de periode die nu moet overbrugd worden kan men natuurlijk wel al terecht bij de huisarts. Die heeft via het GMD-plus immers de mogelijkheid om in het kader van een “preventie-raadpleging” reeds een test op de stoelgang te laten uitvoeren. Je hoeft je als 50-plusser er niet voor te schamen, vraag er naar en bespreek het met hem.

Dat uitgerekend op hetzelfde ogenblik (vrijdagnamiddag 3 februari ) ook voor ons een belangrijke stap wordt gezet berust enkel en alleen op toeval. We kenden elkaars agenda’s niet. Vandaag zet “Stop Darmkanker” de stap naar een vzw, niet onbelangrijk met het oog op de toekomst. We hebben nu bijna 2 jaar behoorlijk intens gewerkt aan dit project en vonden het tijdstip rijp om het in een wat steviger vorm te gieten. Informeren en voorlichten zijn de belangrijkste kerntaken van onze acties.

“Een verwittigd man (of vrouw) is er twee waard” zegt het spreekwoord. Daar is waar o.i. toch nog steeds het schoentje nijpt. De kennis over het ontstaan van darmkanker is nog steeds onvoldoende, dat hebben meerdere studies bewezen. Het verhaal van de kleine goedaardige poliep die er acht à tien jaren over doet om een kwaadaardig gezwel te worden is nog steeds niet doorgedrongen bij heel veel mensen. Je hebt dus ruim de tijd om er iets aan te doen. maar je moet wel weten hoe….  Wij proberen om je hierbij te helpen. Het kan de deelname aan een later bevolkingsonderzoek alleen maar ten goede komen.

 

“Samen sterk tegen darmkanker”

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.