Het Vlaams bevolkingsonderzoek naar darmkanker
In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een bevolkingsonderzoek darmkanker. Het onderzoek spoort alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar een gratis stoelgangtest te doen.
Vanaf begin oktober 2013 krijgen alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar een uitnodiging vanwege de Vlaamse overheid om zich om de twee jaar gratis te laten testen op darmkanker. Men schat dat door dit bevolkingsonderzoek jaarlijks ongeveer 400 overlijdens als gevolg van darmkanker kunnen worden voorkomen. Vanaf 1 juni 2017 werden ook de 55-jarigen uitgenodigd. Op 4 juli 2018 werd bekendgemaakt dat ook de 53 en 54-jarigen in 2018 een uitnodiging zullen krijgen. Op 22 oktober 2018 maakte Minister Jo Vandeurzen bekend dat in 2019 ook de 51 en 52-jarigen worden uitgenodigd. Sedert 2020 worden -conform met de Europese richtlijn- ook de 50-jarigen uitgenodigd.
In december 2023 werden door Minister Hilde Crevits de cijfers bekendgemaakt van 2022. In 2022 bedroeg het deelnamepercentage 48,3%. Dit betekent dat 51,7% niet inging op de gratis uitnodiging van de overheid om zijn stoelgang te laten testen. Het is de laagste score sedert de start van het bevolkingsonderzoek 10 jaar geleden.
Darmkanker is de derde meest voorkomende kanker in België. Jaarlijks stelt men bij meer dan 5000 Vlamingen darmkanker vast. Elk jaar eist darmkanker in Vlaanderen bijna 2000 levens. Dat zijn er gemiddeld 5 per dag. Als de ziekte vroegtijdig ontdekt wordt, is de kans op genezing méér dan 90%. Bovendien zal de behandeling ook makkelijker verlopen. Daarom is screening zo belangrijk. Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker maakt gebruik van een test waarmee ‘occult bloed’ in de stoelgang wordt opgespoord. Dit is bloed dat je met het blote oog niet kan zien. Dit noemt men de iFOB-test of immunochemische fecaal occult bloedtest. Dat is momenteel de meest geschikte test voor vroegtijdige opsporing van darmkanker. Deze test wordt soms ook wel de ‘mascara’-test genoemd. In de brief zit een cilindervormig buisje met een borsteltje. Iedereen kan de staalname thuis doen: je gaat met het borsteltje enkele malen door de ontlasting en stopt het vervolgens terug in het buisje. Terug in de enveloppe, gegevens invullen en opsturen. Het is ‘poepsimpel’ en heel proper!
Meer weten?
Lees hier meer over het Vlaams bevolkingsonderzoek.
We zijn er voor jou
Het ‘Stop Darmkanker’-team heeft slechts één doel voor ogen: een wereld zonder darmkanker. Op onze website vind je betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie. Wij geloven in het principe “méér informatie = minder darmkanker”!