2012 Een “SCHRIK(kel)”-jaar ?

Stdk2011

Tradities zijn er om in ere gehouden te worden, dus ontsnappen we ook dit jaar niet aan het klassieke jaaroverzicht. We hadden vorig jaar 2011 het “jaar van de stoelgang” gedoopt en als we terugblikken op 2011 mogen we best tevreden zijn.

Als (heel) kleine organisatie hebben we toch weer enkele stappen in de goede richting gezet. Onze tweede Maart-campagne (maart=Internationale Maand van darmkanker voor de nieuwelingen onder ons) verliep behoorlijk in de schaduw van 2 evenementen die héél veel media-aandacht opeisten. De schrikwekkende aardbeving in Japan en de gebeurtenissen in Egypte waren dagen aan een stuk het belangrijkste gespreksonderwerp. Niet onterecht overigens… Toch slaagden we erin om enkele malen aandacht in de media te krijgen voor de tweede belangrijkste doodsoorzaak van kanker…darmkanker, nog steeds “onbekend is onbemind”…een stelling die we ook nu blijven verdedigen.

Een kleine, maar actieve gemeente als Wommelgem toonde aan dat je met wat creativiteit, enkele vrijwilligers en een dynamische Gezondheidsraad het blauwe lintje in “the picture” kan brengen, letterlijk en figuurlijk. De barre koude op zaterdagnamiddag werd er zonder probleem bijgenomen. Een mooi initiatief waar we graag onze steun aan verleend hebben. De voordracht voor de inwoners van Wommelgem enkele weken later kon op veel bijval rekenen.

Voordrachten…. we hebben er heel wat gegeven het afgelopen jaar, en ook dit jaar is het programma reeds goed gevuld.   

Met Vlaamse topacteurs als Warre Borgmans en Marc Van Eeghem vonden we het ideaal duo voor onze “lift-clip”. Een 30-seconden boodschap die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat en het probleem van darmkanker positief benadert.

Bondscoach Georges Leekens ontving onze “Lonely Alien” jongens op zijn hoofdkwartier in Brussel en steunde vol overtuiging onze actie.

Zoë Van Gastel werd de eerste presentatrice die het blauw lintje tijdens een TV-uitzending droeg. Daar mag ze terecht fier op zijn ! Hopelijk volgen vele collega’s dit jaar haar goede voorbeeld.

“Samen sterk” is en blijft ons motto, ook over de grenzen heen. Onze samenwerking met Marthen Bakker van de Nederlandse Stichting Pixels tegen Darmkanker kreeg concrete vormen, niet alleen op onze site, maar ook tijdens de benefiet-avond in Schiphol. We staan samen op de cover van ons nieuw boekje dat ook dit jaar keurig op tijd klaar was voor de Boekenbeurs. De 25.000 exemplaren van ons eerste boekje zijn inmiddels bijna allemaal verspreid, het tweede boekje wacht hetzelfde lot ! Alle huisartsen kregen begin maart  onze eerste uitgave “Een wereld zonder darmkanker”, en je mag er op rekenen dat het tweede boekje “Samen sterk tegen darmkanker” ook aan hen zal bezorgd worden.

Dat het voorwoord van ons tweede boekje geschreven werd door Catherine Keyl, bekende Nederlandse Tv-presentatrice is geen toeval en bevestigt de goede relaties met onze Noorderburen. Ondertussen is het reeds meer dan 10.000 maal gedownload op onze website, ook geen slecht nieuws. Wij zijn de partners en co-partners dankbaar voor de steun die ze ons verleenden om het drukwerk mogelijk te maken.

Onze online-fotowedstrijd “De wereld kleurt blauw” telde bijna 400 inzendingen, niet slecht voor een initiatief waar aanvankelijk niet iedereen in geloofde…. Het duurde wel even vooraleer we de tweede winnaar op het spoor kwamen, maar uiteindelijk werd hij toch in Groningen gevonden ! Het zal wel een toeval zijn dat bij onze Noorderburen dit jaar in het kader van de Internationale Maand tegen Darmkanker een fototentoonstelling georganiseerd wordt…

In Barcelona hield Europacolon het eerste Europees Patiëntencongres en daar hadden we de mogelijkheid om meerdere goede contacten te leggen met organisaties die hetzelfde doel nastreven : minder darmkanker… door meer informatie en voorlichting. Op het Europees Congres van Gastroënterologie in Stockholm kregen we ook de kans om ons netwerk verder uit te breiden, niet onbelangrijk met het oog op de toekomst.

In het Europees Parlement werd een rondetafelconferentie gehouden waar we ook onze stem mochten laten horen. Onze Europese President Herman Van Rompuy kreeg later zelfs onze Stopdarmkanker-kubus cadeau. Een uniek exemplaar ! De foto was niet helemaal scherp, maar de boodschap is wel overgekomen…

De Europese studentenwedstrijd die ontstond uit het Stop Darmkanker-project werd gewonnen door drie studenten uit Wenen. Hun originele Mr.Excuse-campagne wordt klaargestoomd om dit jaar concrete vormen te krijgen. Benieuwd in welke landen het gelanceerd zal worden.

Samen met Caroline Doggen werd een videoclip in gebarentaal over darmkanker gemaakt, reeds enige tijd te zien op onze website, een wereldprimeur die m.i. nog onvoldoende in de schijnwerpers werd gezet…

Grotere organisaties toonden interesse voor ons werk en via Twitter zijn we ook rechtstreeks in contact met groepen uit Canada, USA, Engeland, Australië en zelfs Nieuw-Zeeland…

Onze website kreeg een nieuwe look, en getuigenissen van patiënten kregen een centrale rol in ons project. Pakkende verhalen van echte survivors… en dat lokt steeds heel wat reacties uit.

De sociale media blijven prominent aanwezig en Facebook is het nu kloppend hart geworden van de website. Informatie en voorlichting blijven ook hier de twee belangrijkste uitgangspunten. Als we de statistieken van Facebook mogen geloven bereiken we tegenwoordig wekelijks meer dan 100.000 personen… Niet slecht voor een medium dat niets kost… En méér en meer vinden ook de 50-plussers hun weg naar deze plaats.

Net zo min als er angst voor een coloscopie moet zijn, moet er geen angst voor Facebook zijn. Als Facebook goed gebruikt wordt, kan het echt heel waardevol, nuttig en informatief zijn.

Wij zetten ons werk verder…ook in 2012 !  Onze “pipeline” is gevuld, nog steeds zonder budget, maar creativiteit en internet kosten niets…. Wij zijn niet bang van 2012 !

Van harte,

Luc Colemont

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.