5 Sterren voor 45 doden…

Schermafbeelding_2012-04-09_om_19

Vandaag 9 april is weer een bijzondere dag voor Stop Darmkanker. Op Paasmaandag was ons klein team te gast bij Geena Lisa in Brussel. Zij zou beslissen of we met onze 2012 campagne al dan niet 5 sterren behaald hebben. We hebben er keihard aan gewerkt en ja… het was spannend tot op het laatse moment, de Facebook-volgers hebben dat zeker gemerkt.

We kunnen nu met enige trots zeggen : “De 5 sterren zijn binnen”…

Geena Lisa overliep onze vijf opdrachten en zag dat we in ons opzet geslaagd waren:

1. Op één maand tijd moesten we onze Facebook-fans optrekken van 6000 naar 10.000. Hier zijn we iedereen erg dankbaar voor. Er is wellicht nog nooit zoveel “gedeeld” geworden, maar ons doel hebben we bereikt… Op 29 maart in de loop van de avond werd de 10.000ste Stop Darmkanker “vind ik leuk” geregistreerd…

2. Met vermeldingen in het TV-programma van Catherine Keyl in op Ned1 èn Ned2 in Nederland, meerdere websites in Nederland en verschillende tweets in Engeland en Australië bleek dat Stop Darmkanker ook over de grenzen aandacht kreeg. Of er in de Keniaanse pers over ons geschreven is blijft nog steeds onduidelijk. De Gazette van Detroit besteed binnenkort ook aandacht aan onze actie. Een schitterende foto met ons logo op de Kaaiman-eilanden beschouwen we als een extraatje !

3. Het Stop-canvas van Tim Van Steenbergen zag er wat kaal uit bij het begin van onze campagne in Het Europees Parlement, maar nu staat het mooi vol met méér dan 31 handtekeningen van bekende en iets minder bekende Vlamingen. De gedetailleerde lijst vind je binnenkort op onze website.

4. Onze net-nog-niet 20-jarige Michael leverde een bravoure-stukje op en iedere dag -31 dagen lang- was er een nieuwe videoblog met een Vlaming over darmkanker. Vlaams Minister-President Kris Peeters toonde hoe je de iFOB-test gebruikt, Jean-Marie Pfaff vertelde over zijn colonoscopie en Kamargurka filosofeerde over de rol van de darmen… Wat Goedele Liekens, Patrick Janssens, Linda Dewin, Boogie Boy, Filip Dewinter en andere Guillaume Van der Stighelen’s allemaal te vertellen hadden over darmkanker kan je ook terug vinden op onze website.

Onze scheurkalender werd keurig bijgehouden door Rustam en we zorgden er voor dat het getal van de dag iedere dag iets meer vertelde over één of ander facet van darmkanker. Darmkanker in 31 cijfers in 31 dagen, het was eens iets anders. Samen met de videoblogs van Michael goed voor de vierde ster.

5. De vijfde ster vereiste een “stunt” waarmee me onze actie nog extra in de belangstelling moesten brengen. We hadden een plan A, en een plan B, maar je zal zien dat het nooit slecht is om een plan C en D te hebben.  Ons plan A blijft nog steeds mogelijk, uitgesteld is niet verloren, dat zal de volgende weken moeten blijken. Wie de pers heel goed gevolgd heeft, weet waarover we het hebben…

En dan hebben we het niet over de aandacht die VTM, ATV en de Gazet van Antwerpen besteed hebben aan onze campagne. Hun redacties beseften dat een aandoening die 5 Vlaamse levens per dag koste wel de moeite waard is om extra te vermelden, zeker als het “Internationale maand van Darmkanker” is. En nog meer wanneer het overlijdens zijn die te vermijden waren… door meer info en meer voorlichting.

Cijfers liegen niet, ze spreken voor zich, je moet wel bereid zijn om ze onder ogen te zien… 

We hebben Elio Di Rupo niet zo ver gekregen om een blauw strikje te dragen, het was een mooi eerbetoon geweest aan de meer dan 8000 Belgen die jaarlijks met darmkanker worden geconfronteerd.

Met de steun van de oudste ploeg van ’t land, Royal Football Club Antwerp konden we de Bosuil wel even omtoveren in een Stop Darmkanker-stadion. De spelers met onze truitjes, de boodschap van de stadionomroeper en de reclame rond het veld… In minder dan 72 uren geregeld. Als dat geen stunt is ! De Antwerp Giants lieten hun gouden hart ook spreken en de Lotto-Arena verleende enkele dagen later tijdens de baskettopper tegen Oostende ook aandacht aan Stop Darmkanker !

Wat gaan we met die sterren doen ? Heel simpel… We dragen ze in het bijzonder op aan de 45 Vlamingen die sedert het einde van onze campagne (31 maart)  en vandaag (m.a.w. in 9 dagen tijd…) gestorven zijn aan de gevolgen van darmkanker… Zij kwamen niet in het nieuws, voor hen was er geen eerbetoon, maar het leed van hun families is daarom niet minder groot. En tegen het einde van de maand april verliezen we er nog 105. Ook zij zullen het lot van de anoniteit moeten ondergaan…. Darmkanker is onverbiddelijk, maar wij blijven verder strijden.

Afspraak op 9 mei in Antwerpen, samen met de Italiaanse politie … ja, ja !

“Samen sterker dan ooit”

LC

 

 

 

 

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.