De “(Niet)-Vergeet” week

Schermafbeelding_2012-12-15_om_11

Gisteren werd officieel de start gegeven van de week van de dementie, een mooie actie van Studio Brussel. “Music for Life” werd in een nieuw kleedje gestoken en alle schijnwerpers staan tot vlak voor Kerstmis gericht op een fenomeen waar velen van ons toch wel wat bang voor zijn…dementie. Met de toenemende vergrijzing die statistisch onweerlegbaar is zal dit inderdaad een probleem zijn dat zal blijven groeien en zeker de nodige aandacht  en steun verdient.

Jaarlijks zullen er echter bijna 2000 mensen in Vlaanderen zijn die wellicht niet tot die fase in hun leven geraken. Zij zullen eerder getroffen worden door “silent killer” darmkanker. In tegenstelling tot de USA (en wat een dag om zoiets te schrijven) blijven in ons land de aantallen darmkanker nog steeds oplopen. In de USA is de trend al decennia duidelijk zichtbaar : de sterftecijfers door darmkanker nemen geleidelijk af. In Vlaanderen is deze trend nog steeds niet omgebogen en blijft de curve oplopen. We zien ieder jaar jammer genoeg nog steeds meer darmkankers dan het jaar voordien…. Oorzaken ?! Complex en multifactorieel. Maar één zaak staat vast, in de States wordt veel meer aandacht besteed aan het vroegtijdig opsporen van darmkanker, bij ons is er op dat punt nog heel veel werk aan de winkel.

Wij mogen die 2000 Vlamingen die jaarlijks de ongelijke strijd verliezen niet in de steek laten, wij mogen die duizenden Vlamingen die iedere dag opnieuw de strijd aangaan met hun zware behandelingen niet in de kou laten staan. Laten we ook hen niet vergeten, ze zijn niet dement, maar ze zijn ook met velen…en het moeten er in de toekomst véél minder worden. Stop Darmkanker ! We moeten echt niet wachten op het bevolkingsonderzoek in 2014.

Volgend jaar voor hen een “Music for Life” ? De badge is alleszins al klaar !

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.