De maand Maart is wereldwijd de Internationale Darmkankermaand. Ideaal om extra aandacht te besteden aan een ziekte waarmee één op 20 Vlamingen ooit geconfronteerd wordt. De WHO vindt het overigens een “ideale” ziekte om vroegtijdig op te sporen. Het voldoet aan alle criteria voor screening. In het VTM-nieuws van afgelopen zaterdag had ik de mogelijkheid om toelichting te geven bij de problematiek van darmkanker.
Aanleiding was o.a. de #doordebrilvan tentoonstelling die de avond voordien in de Ghelamco-Arena in Gent officieel werd geopend. Tijdens het gesprek heb ik opnieuw het principe van de iFOB-test (mascara-test) uitgelegd, de test die door de Vlaamse overheid wordt gebruikt voor het bevolkingsonderzoek (alle mensen tussen de 56 en 74 jaar krijgen die om de 2 jaren gratis toegestuurd). Op dit ogenblik doet de helft van de Vlamingen aan dit onderzoek mee. Dit heeft reeds honderden darmkankers (ik schat een 2000-tal) vroegtijdig ontdekt.
Mijn uitspraak over een zelf-test die in de nabije toekomst via de apotheek te verkrijgen zal zijn, krijgt vandaag in de pers (Knack, Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen) kritiek van experten, collega’s die ook al jaren bekommerd zijn om het hoge aantal darmkankers in ons land (België staat 11de op de wereldrangschikking van darmkanker)
Een zelf-test die men bij de apotheker zou kunnen kopen kan dit aantal vroegtijdig opgespoorde darmkankers enkel maar doen toenemen.
Essentieel hierbij is dat :
- een test gebruikt wordt die voldoet aan alle betrouwbaarheidscriteria.
- de communicatie i.v.m. het resultaat van de test optimaal is, waarbij de persoon die de test uitvoert perfect weet wat een normaal of afwijkend resultaat inhoudt.
Een recente studie heeft onlangs aangetoond dat één op zeven van de patiënten bij wie darmkanker wordt vastgesteld, jonger is dan 50 jaar. Dit is een vaststelling die we niet mogen negeren en om actie vraagt. Een zelf-test kan een perfecte aanvulling zijn op het bevolkingsonderzoek. Ik ben het volledig eens met mijn collega’s dat het Vlaams bevolkingsonderzoek zou moeten uitgebreid worden naar de 50-55 leeftijdsgroep, conform met de Europese richtlijnen.
Indien men in de toekomst wil streven naar een gezondheidsysteem waarbij de patiënt echt centraal staat, is een zelf-test bij de apotheek m.i. zeker geen stap in de verkeerde richting. Ieder initiatief, iedere test die kan bijdragen tot het vroegtijdig opsporen van al was het maar één darmkanker verdient een eerlijke kans. Wat in andere landen kan, moet in Vlaanderen ook mogelijk zijn.
Luc Colemont Volg @LucColemont
(P.S. Diverse zelf-testen worden al verschillende jaren in de meeste labo’s van onze ziekenhuizen gebruikt. Over de kwaliteit van deze “zelf-testen” is nooit met één woord gerept..)