Gisteren hadden we het over de “basics”, vandaag gaan we dit nog eens op een andere manier toepassen. Als we de afgelopen dagen en weken over darmkanker spreken, bedoelen we eigenlijk steeds de dikkedarm. Een kleine les anatomie mag hier ook niet ontbreken. Via de mond en de slokdarm komt het eten in de maag terecht. Daar gebeuren de eerste stappen van het ingewikkelde verteringsproces. Via de uitgang van de maag (de pyloor) komt men in de dunnedarm terecht.
Hoewel hij “dunne” darm heet is dit het langste orgaan van het menselijke lichaam, waar zich het meest ingewikkelde proces van de vertering afspeelt. De sappen van de galblaas en de alvleesklier (pancreas) zorgen ervoor dat het eten nog verder fijngemalen wordt. De nuttige en noodzakelijke bestanddelen (eiwitten, suikers, vetten en vitamines) worden er op verschillende plaatsen van de dunnedarm opgenomen. Dit lijkt wel een lange chipolata-worst die in het midden van de buik ligt. Na een tocht van 4 à 6 meter (!) komt er een soort brei terecht in het laatste stuk van de dunnedarm. Nog even door een klepje (de klep van Bauhin) en de afval of het niet-verteerde voedsel komt in de dikkedarm terecht. In het begin van de dikkedarm ligt de appendix (blinde darm). Velen onder jullie weten wat het betekent als die ontstoken geraakt. De dikkedarm (colon) slorpt het water van die brei terug op en zal uiteindelijk het “eindprodukt” of de stoelgang afleveren. In de endeldarm (rectum) kan die soms enige tijd worden opgestapeld alvorens het lichaam te verlaten.
De dikkedarm ligt als een soort kader in de buik, een beetje in de vorm van een vraagteken. De dikkedarm is ongeveer 1 à 1,2 meter lang en passeert ook in de bovenbuik, hetgeen weinigen bekend is. Hoe zat dat met die lessen biologie van zoveel jaren geleden ? Vaak hoor ik mensen klagen van “maagpijn” maar als je goed luistert en nog wat andere vragen stelt blijkt het eerder een probleem van de dikkedarm te zijn. Omdat kanker van de dunnedarm gelukkig uiterst zeldzaam is en kanker van de dikkedarm jammer genoeg veel frekwenter is, worden de termen darmkanker en dikkedarmkanker door elkaar gebruikt. Ik geef toe dat dit soms verwarrend kan zijn. Een typisch Vlaams probleem want in andere talen is het onderscheid veel duidelijker…
Ik hoop dat we het vraagteken een beetje opgelost hebben.