Deze week las ik in één van de kranten waar de Lonely Alien’s in verschenen dat een Poolse studie had aangetoond dat één appel per dag de kans op darmkanker zou verminderen. Dit zou te maken hebben met het gunstig effekt van de flavenoiden die in de schil aanwezig zijn. “An apple a day, keeps the doctor away” zou dat dan ook waar zijn voor darmkanker ? Was het maar waar… Als je de studie iets meer in detail bekijkt werden de voedingsgewoonten van 592 patienten met darmkanker vergeleken met 765 gezonde personen. Lijkt een grote groep, maar m.i. veel te klein om het verschil in darmkankers toe te schrijven aan één of andere factor. Maar het stond wel in de gazet….
Eén van de meest gestelde vragen wanneer ik mijn voordrachten over het vroegtijdig opsporen van darmkanker geef is ongetwijfeld de vraag over de rol van de voeding. Ik kan daar eigenlijk toch vrij kort en duidelijk een antwoord op geven. “Op dit ogenblik is er nog steeds geen enkele studie die klaar en duidelijk heeft aangetoond dat het eten van een bepaalde stof of het continu weglaten van een andere het risico op darmkanker significant doet afnemen”. Er is jarenlang discussie geweest over de rol van “rood vlees” of de rol van “vezels” bij het ontstaan van darmkanker. Maar je hebt geen enkele garantie dat je geen darmkanker zal krijgen als je één of ander welbepaald dieet volgt. Een darmkanker-sparend dieet bestaat jammer genoeg niet….ondanks de duizenden artikels die hierover verschenen zijn.