Tijdens het weekend wordt er in het voetbal vaak gekeken naar wat er op de buitenlandse velden gebeurd. De Bundesliga, de Primera Division, de Serie A en last but not least de Premier League zijn de grote blikvangers.
Laten we eens kijken wat er in de maand maart zoal te beleven viel in andere landen wat de darmkankercampagne’s betreft.
Voetbal en darmkanker en Engeland…. Je komt automatisch terecht bij de Bobby Moore stichting. De ouderen onder ons –“de risicogroep” – herinneren zich ongetwijfeld de legendarische finale van het WK-voetbal in 1966. Thuisland Engeland versloeg in een dramatische finale Duitsland in de verlengingen. Kapitein Bobby Moore werd rondgedragen met de cup. Jammer genoeg stierf hij op 51-jarige leeftijd aan darmkanker. Sedertdien blijft hij een “hero” en wordt zijn strijd verder gezet in “The Bobby Moore Fund”.
Bij onze Noorderburen is er een mooi en origineel initiatief waarbij de “Stichting Pixels tegen darmkanker” geld inzamelt voor verder onderzoek. Je mag en kan hen altijd steunen. Er is nog heelwat pixelruimte vrij. Marthen Bakker richtte deze Stichting op nadat hij in zijn directe omgeving geconfronteerd werd met een zware behandeling voor darmkanker.
De Canadezen zijn altijd enthousiaste strijders, of het nu op de ijshockeypiste is (onlangs nog gouden medaille op de O.S. in eigen land) of de tegenstander darmkanker is. De actie van de Canadese Colon Cancer Association is erg geslaagd. Je kan er na een kort vragenlijstje bijna je eigen achterwerk laten copieren of inscannen. Het resultaat is een originele E-card die je naar al je vrienden en kennissen kan sturen. Die blijft zeker wel even in de mailbox hangen..
In Duitsland wordt het klassement aangevoerd door de Felix Burda stichting opgericht in 2001. Prof. Dr. Hubert Burda en echtgenote Dr. Christa Maar verloren hun zoon aan darmkanker en houden jaarlijks een mooie awareness-campagne tegen darmkanker. Ieder jaar wordt een Award uitgereikt voor de beste campagne in een Duitstalig gebied. Het Faszination-colon model dat begin Februari nog te bewonderen was in Antwerpen is ook van hun afkomstig..
In Italië leek de kompetitie dit jaar stil te liggen. De “Let’s screen”-ploeg uit Bologna had een mooie prestatie geleverd in 2008. Hun clipje lieten we reeds zien op 10 maart. Blijft leuk.
Last but not least, the Yankee’s. In Amerika, eigenlijk een verzameling van 50 landen, is één van de meest aktieve verenigingen de “Colon Cancer Club”. Uitgebreide site, waar je zowat ongeveer alles vindt… “Everything you always wanted to know about colon cancer, but were afraid to ask” mag je wel zeggen… Ieder jaar een mooie en originele kalender waarbij patiënten letterlijk en figuurlijk model staan.
Benieuwd wat er volgend jaar in maart op internationaal vlak te beleven valt. (LC)