Onze Noorderburen zijn ook al meerdere jaren actief op het darmkanker-front. In 2006 werd een proefonderzoek in de regio’s van Amsterdam en Nijmegen gestart waarvan de resultaten in juli 2008 verschenen in het gezaghebbende Amerikaanse vaktijdschrift “Gastroenterology”. In deze studie werd bij 20.000 personen tussen de 50 en 75 jaar de klassieke test met de kaartjes (guaiac of gFOB) vergeleken met de nieuwe “mascara”-test (iFOB). Deze studie bevestigde reeds eerder gepubliceerde studie’s dat de iFOB twee keer zo gevoelig is dan de gFOB. Door het feit dat de iFOB test ook gebruiksvriendelijker is namen ook meer mensen (60 % t.o.v. 47 %) aan de studie deel. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat men in deze studie “avant la lettre” vergeleek wat men nu enerzijds in Wallonië bij het bevolkingsonderzoek en anderzijds in Vlaanderen met het proefonderzoek doet. Je mag je in grote lijnen wellicht aan vergelijkbare resultaten verwachten.
Een bijzondere commissie, beter bekend als de Gezondheidsraad, stelde in november 2009 op basis van een uitgebreid rapport aan de Minister van Volksgezondheid voor om te starten met een algemeen bevolkingsonderzoek. Dit zou volgens hun berekeningen jaarlijks 1400 overlijdens t.g.v. darmkanker kunnen voorkomen. De verwachtingen dat er nu snel gestart zou worden met dit onderzoek werden echter niet ingelost. In een brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer liet de Minister van Volksgezondheid op 16 februari 2010, iets meer dan een maand geleden dus, weten dat zij hoopt in 2011 een besluit te kunnen nemen over het al dan niet uitvoeren van zo’n onderzoek. Inmiddels is de regering in Nederland ontslagnemend en worden er op 9 juni nieuwe verkiezingen gehouden…..
Benieuwd wie het na 9 juni voor het zeggen zal hebben…. De poliepen groeien ondertussen rustig voort.
Dat de Nederlanders anderzijds wel weten wat communicatie is blijkt uit een TV-spotje van enkele jaren geleden. Tijdens de rust van de wedstrijden van het Nederlands elftal op het WK voetbal liet men de bekende sportpresentator Mart Smeets aan het woord. Heel Oranje zat immers aan de buis, maar of ze met hun gedachten bij hun dikkedarm waren blijft een vraagteken. Wij kunnen daar alleen van dromen, het kan nog enige tijd duren eer we er weer bij zijn op het WK-voetbal, alvast niet deze zomer in Zuid-Afrika. Daar gaan we dus echt niet op wachten…. (LC)