L’Histoire se répète ?!

Schermafbeelding_2011-10-28_om_21

De afgelopen dagen werd in Stockholm het grootste Europese congres van Gastroenterologie gehouden . Een jaarlijkse hoogmis waar gedurende bijna een week voordrachten, workshops en meetings worden gehouden voor en door maag-en darmspecialisten. In sporttermen kan je dit gerust het Europees kampioenschap noemen. Gelukkig geen echte wedstrijden, geen tegenstanders, maar wel een forum waar kennis uitgewisseld wordt en waar de laatste ontwikkelingen op het gebied van maag- en darmziekten worden voorgesteld. Meer dan 10.000 deelnemers uit heel Europa en ver daarbuiten. Steeds een indrukwekkende bedoening.Er werd voor en achter de schermen druk vergaderd, “pro en contra”-meetings trokken veel aandacht en satellietsymposia waren vaak de kers op de taart.

Ook de screening van darmkanker stond bij herhaling op het programma. De iFOB-test of FIT heeft nu definitief de plaats van de guaiac-FOB ingenomen om niet zichtbaar bloed (occult) in de stoelgang op te sporen.De kaartjes lijken nu toch voltooid verleden tijd te zijn… hoewel ze nog op vele plaatsen worden gebruikt.

En toch kwam het meest boeiende nieuws over darmkanker niet uit StockholmHet was een online publicatie in het tijdschrift “Genome Research” van twee verschillende onderzoeksgroepen (één uit de VS en de andere uit Canada) die voor behoorlijk wat opschudding zorgde. 

Men heeft immers abnormale grote hoeveelheden genetisch materiaal van een welbepaalde microbe of bacterie (Fusobacterium) ontdekt in het weefsel  van darmkanker. Oorzaak of gevolg, de kip of het ei, voorlopig nog allemaal grote vraagtekens, maar heel boeiende bevindingen. Het is de eerste keer dat dergelijk verband wordt aangetoond tussen een microbe en darmkanker. Nog veel te vroeg om voorbarige conclusies te trekken, maar toch.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Wie herinnert zich eind de jaren ’80 nog de eerste rapporten van een microbe die bij maagzweren gevonden werd.  Aanvankelijk ook veel ongeloof en onbegrip, maar 20 jaren later kregen de ontdekkers er wel de Nobelprijs voor. Antibiotica zijn nu een normale zaak geworden in de behandeling van maagzweren.

L’histoire se répète ? Je zou bijna zeggen, te mooi om waar te zijn… We kijken nu al uit naar de volgende Europese United Gastroenterology week. Afspraak in oktober 2012 in Amsterdam ?!

Bij dit alles zouden we bijna vergeten dat ons tweede boekje klaar is. Afspraak op de Boekenbeurs, nog 2 keer slapen ! En in dat geval herhaalt de geschiedenis zich wel want vorig jaar waren we er ook. Met ons eerste boekje…

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.