Stapje voor stapje…

De strijd tegen darmkanker is een lange strijd, die op vele fronten dient te worden gevoerd. Rome is ook niet op één dag gebouwd, en een wereld zonder darmkanker is ook een werk van lange adem…

De afgelopen week viel er toch weer wat goed nieuws te rapen. Onze Noorderburen hebben een belangrijke stap voorwaarts gezet … Enkele maanden geleden moesten we nog schrijven dat de (vorige) Minister het bevolkingsonderzoek had uitgesteld tot wellicht 2019 wegens gebrek aan middelen : onvoldoende budget en onvoldoende MDL-artsen om al de darmonderzoeken uit te voeren. Een gezamenlijke actie van heel wat groepen en verenigingen resulteerde in een officiële brief aan de nieuwe Minister Edith Schippers om de zaak toch maar eens te herbekijken. En ja hoor… zij liet niet zo lang op een antwoord wachten en verklaarde onlangs dat er in 2013 zal gestart worden met een algemeen bevolkingsonderzoek in Nederland voor alle personen tussen 55 en 75 jaar. Men zal hierbij in eerste instantie gebruik maken van de iFOB-test.

Nederland-Vlaanderen 1-0.

Hopelijk gaan we binnenkort toch gelijkmaken, ik denk dat het tot de mogelijkheden behoort en dat de kaarten niet zo slecht liggen…. Minister Jo Vandeurzen heeft de kans om in de loop van de volgende maanden een gelijkaardige beslissing te nemen. En ik weet dat er achter de schermen hard aan gewerkt wordt.

In december 2008 nam ik contact op met de Voorzitter van onze eigen Vlaamse Vereniging van Gastroenterologie. Ik was van oordeel dat onze eigen vereniging ook wel actie mocht ondernemen op het vlak van informatie en voorlichting. Hij reageerde positief op mijn voorstel en enkele werkgroepen en talrijke vergaderingen later werd gisteren officieel de nieuwe website gelanceerd. Je krijgt er algemene informatie en kan zelf testen welk je risico op darmkanker is. Een rood-oranje-groen systeem geeft je een eenvoudig antwoord. Er is ook een mooie getuigenis van iemand die het allemaal zelf aan de lijve ondervonden heeft… Dank u Marnix voor je oprecht verhaal.

Schermafbeelding_2011-06-02_om_13

 

 

Gelijkaardige posts

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Meld je aan voor tips over omgaan met darmkanker, nieuws en acties van Stop Darmkanker per e-mail.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.