Ik was 77 jaar toen bij mij darmkanker werd vastgesteld. Mijn zoon was 2 jaar voordien, op 38 jarige leeftijd jammer veel te vroeg overleden ten gevolge van darmkanker. Hij liet een echtgenote en twee kinderen na, een zoontje van 7 jaar en een dochtertje van 6 jaar.
Uit voorzorg liet ik vanaf dat moment iedere 6 maanden mijn bloed onderzoeken om eventuele sporen van kanker te ontdekken. Ik had 2 jaren na elkaar de test met de stoelgang gedaan. Niets in het bloed wees op één of andere manier naar kanker. Ook de testen met de stoelgang toonden geen aanwezigheid van bloed. Enige tijd later later, bij een episode van diaree, meende ik toch bloed gezien te hebben. Toen raadde mijn huisdokter mij aan een darmonderzoek (coloscopie) te laten uitvoeren. Dit werd op 18.4.2012 uitgevoerd door Dr. Annemie Gevers in het ZOL (Ziekenhuis Oost-Limburg) te Genk. Een goedaardige darmpoliep kon verwijderd worden, maar er bleek echter ook een kwaadaardige poliep (darmkanker) te zijn waarvoor ik geopereerd moest worden.
Voor de operatie kreeg ik eerst nog 28 chemokuren en 28 bestralingen om het gezwel kleiner te maken. Op 31 juli 2012 werd de darmoperatie uitgevoerd door Dr. Van der Speten en werd het kwaadaardig gezwel verwijderd. Op 28 augustus moest omwille van een ontsteking wel een (tijdelijk) stoma worden geplaatst. Enkele dagen later kreeg ik een grote bloeding die gelukkig na een 6-uren durende behandeling kon worden gestopt. Op 7 december 2012 kon het stoma worden verwijderd. Op 16 januari 2013 kreeg ik de laatste van mijn 8 preventieve chemokuren na mijn operatie. Gelukkig bleken er geen uitzaaiingen te zijn.
Ik ben nu 80 jaar jong en goed herstellend. Ik voel wel dat ik een dagje ouder word. Ik werk nog regelmatig in mijn siertuin, verzamel nog steeds oude postkaarten en ga regelmatig naar de voetbal of de volleybal, enz. Ik hoop dat dit zo nog een tijdje mag blijven duren.
Op 31 juli 2014 werd een controle darmonderzoek (coloscopie) verricht. Alles bleek in orde te zijn. Ook mijn bloedonderzoek, de foto van de longen en de echografie van de buik waren normaal. De volgende controle is gepland op 2 maart van dit jaar. Hopelijk is dan alles opnieuw oké !
Had ik eerder een preventief darmonderzoek (coloscopie) laten uitvoeren, dan was ik wellciht van vele bestralingen, chemokuren en operaties bespaard gebleven. Dan had men die poliep –toen wellicht nog niet kwaadaardig- nog kunnen verwijderen tijdens het darmonderzoek en waren de operaties niet nodig geweest.
Ik heb te lang vertrouwen gehad in dat bloedonderzoek en die testen met de stoelgang . Ik wist ook veel te weinig over het bestaan van dat pijnloos darmonderzoek (coloscopie). Jammer dat ik niet eerder over het ontstaan van darmkanker gelezen heb. Ik spreek er nu regelmatig over met vrienden en kennissen en raad hun aan het “Stop Darmkanker” boek te lezen.
Mijn besluiten:
– Zowel een bloed onderzoek als de testen op bloed in de stoelgang zijn niet 100 % geruststellend m.b.t. het al of niet hebben van darmkanker.
– Een darmpoliep bloedt niet altijd. Dan zal de test met de stoelgang niks afwijkend aantonen. Ook als men het staaltje neemt op de plaats in de stoelgang waar er geen bloed is.
– Men moet kwaadaardigheid voorkomen alvorens er bloed in de stoelgang wordt opgemerkt of vastgesteld. Dit kan door tijdig een darmonderzoek (coloscopie) te laten uitvoeren zodat een darmpoliep nog kan verwijderd worden vooraleer die evolueert tot een kwaadaardig gezwel.
– Volgens mij moeten de huisartsen de mensen vlugger adviseren, die pijnloze coloscopie te laten uitvoeren. Zeker voor degenen, die –zoals ik- een verhoogd risico hebben om darmkanker te krijgen.
van harte,
Michel