JUWELEN MET EEN GROTE BOODSCHAP (hier kan je ze allemaal zien!)
Jewelry Design Danielle Goffa
Kameel
Hiermee is mijn fascinatie en bewondering voor de verschillende vormen van de uitwerpselen van dieren begonnen. Ik was in de Lybische woestijn in Egypte en ging tegen de avond een plekje zoeken om me te wassen met natte doekjes J Eindelijk een plekje gevonden en ik zie daar werkelijk een tapijt van droge keutels van de kamelen. Het lag er vol. En ik dacht:” Wauwww wat is dat mooi”. Ik ben mijn fototoestel gaan halen en heb onmiddellijk een foto genomen en dacht: ”Daar ga ik wel eens iets mee doen”, mijn inspiratie kwam binnen. Hiervoor koos ik bruine topazen in de vorm van de kamelenkeutels die ik verwerkte met zilver.
Antiloop
In Madagaskar, tijdens een tocht in de wilde natuur zag ik hoopjes zwarte keuteltjes op het rode zand. De kleurencombinatie was fenomenaal. Als het mannetje bronstig is bakent hij zijn territorium af met uitwerpselen, gelukkig gebeurt dit in de maand augustus toen wij er waren. Hierbij dacht ik aan roosgoud met witte en zwarte diamantjes. Ik heb dan ook gezocht naar Vuuropaal wat overeen stemt met de rode kleur van het Madagaskische zand.
Olifant
De grote drol van een olifant in Sri Lanka trok ook mijn aandacht door zijn mooie immense vorm en al zijn streepjes erin. Deze was al een beetje gedroogd in de zon. Ik zei toe:”Kijk, je zou het zelfs kunnen strelen, zo mooi.” Ik ben daar ook tegen alle regels in mee met de olifanten in de rivier gegaan, en buitengewone beleving was dat. Ik heb dan een ontwerp gemaakt gebaseerd op de streepjes in deze drol en hiervoor gebruikte ik enerzijds het edele witgoud met briljantjes en één zwarte briljant en anderzijds gaf ik het ruwe weer in zilver met de “verloren-was-techniek”.
Vos
Hierbij ga ik ook mijn tweelingzus vermelden die mij volledig volgt in mijn gedachtengang wat betreft dit onderwerp. Zij verblijft vaak in de Pyreneeën en specialiseert zich in fotografie. Zij stuurde mij een foto van het uitwerpsel van een vos die kersenpitten had gegeten. Zeer ruw en de rode pitten heb ik omgezet in de edelsteen “Granaat”.
Wombat
De wombat is een diertje in Australië. Het is het enige dier dat kubusvormige uitwerpselen geeft. Zijn anus is niet vierkant maar de verschillende druk in zijn darmstelsel zorgt ervoor dat het vierkantige keutels worden. Het mooie is dat de wombat deze vierkante blokjes gebruikt om muurtjes te bouwen en zo zijn teritorium af te bakenen . Ik heb dan ook vele vierkante blokjes in zilverdraad gemaakt en deze aan elkaar gesoldeerd. Voor het halssnoer koos ik ook min of meer vierkante blokjes Labradoriet de de kleurschakering van deze blokjes evenaren.
Koe
Het is een koe in de Pyreneeën. Tijdens een winterse bergwandeling in de Pyreneeën zag ik een plavei met twee spetters van een koe. Ook weer een unicum :-). Mijn tekening is opgebouwd uit de streepjes die in deze plavei te zien zijn. Hier koos ik ook voor roosgoud met accenten van briljantjes en de witte parels heb ik gebruikt om de sneeuw te vertegenwoordigen.
Woestijngeit
Ook in de woestijn…. “Kijk!!”… Allemaal witte droge bolletjes, net propere knikkers. Het is de stoelgang van de woestijngeit = Wodangeit . Zij kunnen lang verder zonder te drinken en de urine van de woestijndieren is een totaal droge witte ureum en hun uitwerpselen zijn kurkdroog. Hun lichaam weerhoudt het water dat ze zelf door de oxydatie van hun voedsel hebben geproduceerd binnen het darmkanaal.Ik heb hiervoor een halssnoer, ring en armband gemaakt in zilver met wiite Cacholong, een edelsteen, die ook zeer speels gebruikt is in de armband en de ring. De textuur van deze juwelen wijst naar de droge ondergrond.
Hond
Een meer emotioneel verhaal over onze Lady. Een zeer lief Cockertje van vrienden , lid van het gezin, dat ziek werd. En intussen ook overleden is. Plots kreeg ik een foto van de stoelgang van dit hondje: “Kijk, Danielle, wat ons Ladytje gefrabiceerd heeft. Mag ze mee in jouw project?” “Ja, natuurlijk” . En zo kwam ook de hond in mijn verhaal. Lady kreeg natuurlijk geelgoud toegewezen met Citrien en Rookkwarts wat helemaal past bij de kleur van haar gefabriceerd worstje.
Panda
Het dieet van de Panda bestaat voor 99% uit bamboe wat een zeer moeilijke stof is om te verteren. De panda produceert als gevolg hiervan ook grote hoeveelheden mest, bestaande uit de onverteerde delen van de gegeten planten. Zo zie je hier allemaal laagjes, strookjes op elkaar. De textuur van de juwelen is daarop gebaseerd en de vorm verwijst naar de vorm van het uitwerpsel. Ik gebruikte hierbij ook de Azur-Malachiet welke de groene kleur heeft van de stoelgang van de Panda.
Rups
Waarom koos ik ook voor de rups? De rups komt voor in de maand mei vooral in eikenbossen. Zij komen in zo’n grote dichtheid voor en eten zoveel van het jonge en malse eikenblad dat het vallen van de uitwerpselen op de bosbodem klinkt als lichte regen. Dit heet dan ook “Rupsenpoepregen”. Het zijn als het ware kleine zwarte pareltjes op een eikenblad. Het werd een lange zwarte parelcollier met enkele eikenbladeren.
Duif
Ik sta in de file op de ring van Antwerpen, ik sta stil en plots PLATCH, een duivenstront op mijn voorruit. Mijn reactie was Ohhhh, wat mooi en dat tegen een staalblauwe lucht. Mooier kon het niet zijn. Ik nam mijn gsm en pakte een foto. Daarop zag ik dat er heel wat zwarte puntjes in zitten. In mijn hoofd dacht ik onmiddellijk aan Onyx met zilver.
Canadese gans
Tijdens een golfwedstrijd … ik weet het!!! Je mag geen gsm gebruiken tijdens een golfwedstrijd. Maar ik zag dit mooie uitwerpsel van de Canadese gans met haar 7 kleintjes die al heel de zomer ons gezelschap waren op de golfbaan. Een pracht exemplaar. Ik vroeg aan mij flight-genoten of ik toch uitzonderlijk een foto mocht nemen voor mijn komende project, ik zal het later wel uitleggen. En hier is hij dan in zwart gemaakt zilver met een witte barokparel. Vogels hebben maar 1 gaatje voor alles. Het zwart is de stoelgang en het wit is de urine.
Monniksgier
Ik kreeg deze foto van de Zoo. De monniksgier liet een zeer mooie tekening na op de rots. Deze tekening was het uitgangspunt voor het zilveren halssnoer.
Beer
In de poep van de beer kan je zeer goed zien wat hij gegeten heeft. Ik vermoed dat deze beer bessen heeft gegeten. En dit exemplaar lag geheel tussen het gras, hoog groen gras wat een mooie compositie gaf, ook wat betreft kleur. Daarom heb ik voor het gras groene Peridoot gebruikt in baguette-vorm. Het uitwerpsel zelf is in zilver met als edelstenen gele Saffier en Citrien.
Civetkat
De civetkat leeft in Zuid oost Azië en eet de bessen van de koffie. De pitten worden terug gevonden in de ontlasting. Deze worden gewassen en gedroogd en van hun schil ontdaan. Hierna worden ze geroosterd en wordt er koffie van gemaakt. Aangezien de ontlaste bessen moeilijk te vinden zijn is de prijs zeer hoog en heeft de koffie een exclusief karakter. Dit halssnoer en ring geeft de ontlasting van de civetkat weer in zilver, de koffiebonen die erin liggen zijn in geelgoud.
Zebra
De foto is genomen in de Zoo. Daar we niet dichtbij de zebra’s konden komen geeft deze foto een mooie compositie met de blauwe kleur van de tralies. Daarom gebruikte ik hierbij Lapis Lazuli en maakte ik er ook een lang halssnoer van. Bovendien is blauw de kleur van Stop Darmkanker en past dit in het totale plaatje van het doel van mijn project. Het uitwerpsel zelf zijn allemaal ovale vormpjes op elkaar die ik in zilver stuk per stuk heb vorm gegeven. De zebra’s geven zeer veel poep per dag.
Struisvogel
In Sri Lanka mochten wij de toeschouwer zijn van een parendans van de struisvogels. En ook van hun ontlasting J Struisvogels produceren vrij weinig mest. Ze eten negen tiende van hun uitwerpselen terug op. Het witte van de urine heb ik vertaald in witte parels en de stoelgang is in zilver.
Giraf
Dit grote dier geeft zo’n kleine keutels, echt lachwekkend. Op de foto zie je tussen de poten van de giraf een kleine droge keutel liggen . De ontlasting van de giraf is hoorbaar, zij laten hun harde keutels vallen van 2 m hoogte met een luide plof. Het halssnoer heeft de vorm van de hoeven met daartussen briljanten. De middelste is een briljant van 1 karaat.
Hagedis
Deze hagedis leeft in de Pyreneeën, sluipt naar binnen en laat zijn strontjes liggen in de veranda. De hagedis is zo’n sierlijk diertje dat ik zijn lichaam heb gebruikt om het halssnoer een elegante en stijlvolle vorm te geven. Voor de strontjes koos ik kleine natuurlijke Tahitiparels in grillige vormen.
Stop Darmkanker , een mens die de ziekte overwonnen heeft.
Hiermee wist Dr. Luc Colemont me te helpen. Hij contacteerde een patiënt die de ziekte overwon. Zij was bereid om een foto van haar stoelgang naar me op te sturen met de woorden:” Oh Danielle, nu ga ik wel echt buiten mijn comfortzone.” Zo begrijpelijk… Maar dank hiervoor. Het juweel maakte ik in zilver en elk onderdeel kreeg een briljantje. Het werd een geheel met zwarte parels die ook refereren naar de donkere kleur.